Stopień zbrązowienia jest skorelowany z wysokością temperatury i czasem smażenia, a zatem także z możliwą zawartością izomerów trans, jeśli takie w danej fryturze powstają. Wysoka cena dobrej frytury, czy na pewno ? Smalec jest fryturą o dużej odporności i tradycyjnie był stosowany w polskiej kuchni do głębokiego smażenia, np. pączków, nawiązując [...]
tak jak pisałem. troszkę MCT w czasie postu bo tam się kokosowy nie nadaje, do smażenia - może być kokos, smalec, zamiast rzepakowego to już lepiej oliwa - ma mniej wielonienasyconych
[...] to masło. Nie jest to szczególnie zalecany tłuszcz w celu smażenia. Wynika to z tego, że bardzo szybko ulega ono spaleniu z wytworzeniem toksycznej (działanie kancerogenne/rakotwórcze) akroleiny. Jeżeli już, to dobrym rozwiązaniem będzie masło klarowane, smalec, olej kokosowy. https://potreningu.pl/articles/1927/najlepsze-tluszcze-do-smazenia
tak kujawski czy inny rzepak zwykły, np z biedry. Ja natomiast używam do smażenia wszystkiego tłuszczu zwierzęcego (smalec wieprzowy) uważam, że taki tłuszcz był od zawsze w diecie człowieka (mięso) i taki powinno się używać, a już szczególnie do smażenia mięs. Wyciskanie ze zbóż oleju nie jest "naturalne" dla człowieka i to niepotrzebne [...]
Do krótkiego smażenia ujdzie, jednak bardziej skłaniałbym się do spożywania go zimno tłoczonego, bez obróbki termicznej. Do smażenia, jeśli już, lepiej dodać tłuszcz kokosowy, smalec, masło klarowane.
[...] Myślałem, żeby patelnie tylko lekko przetrzeć, a nie wlewać większej ilości oleju, bo na suchej patelni to raczej nie usmażę. Nigdy nie robiłem racuchów i nie wiem co wybrać do smażenia... Wybór należy do Ciebie .... ja do smażenia nie używam żadnego z tych które wymieniłeś ;-) do smażenie najlepsze: olej kokosowy masło klarowane smalec
[...] co Ci się przy mięsie pęta, to do czego? Nie dawaj do obróbki termicznej, ino do sałatek lub z gwinta %-) Do smażenia kup olej kokosowy nierafinowany (uważaj, uzależnia), smalec, tudzież masło klarowane (albo sklaruj). O kokosowym poczytaj w targowisku: http://www.sfd.pl/A_na_targowisku_jedna_Lejdi_do_drugiej_Lejdi_gada..._%25_-t819911.html
Dziękuję za odpowiedzi :-) Do smażenia stosuję olej kokosowy albo smalec. Tutaj warzywa i kurczaka dusiłam na patelni bez użycia tłuszczu a potem dopiero polałam tym rzepakowym olejem ( olej od gospodarza :-) ) Postaram się podciągnąć te kalorie może do 2000. Będę urozmaicać ale to pewnie trochę potrwa zanim się nauczę tak ładnie jeść %-). [...]
Junior SFD - pierwsze kroki na siłowni i w sporcie
najlepsze do smażenia są olej kokosowy, masło klarowane, smalec oraz właśnie oliwa z oliwek (do krótkiego smażenia), która jest lepsza od rzepakowego, dlaczego? bo oliwa ma 10g wielonienasyconych a rzepakowy 30g Zmieniony przez - paramaribo2 w dniu 2013-11-08 22:15:35
oliwa z oliwek zamiast kujawskiego, tak samo wolałabym bys zamiast pestek słonecznika jadla jakies orzechy lub migdały jak do smażenia to smalec dawaj I nie trzymasz ustalonej kaloryczności, podbij tłuszczem
Smalec i olej kokosowy do smażenia jak najbardziej ok. http://potreningu.pl/articles/1927/najlepsze-tluszcze-do-smazenia http://potreningu.pl/articles/2146/ranking-najlepszych-tluszczow-do-smazenia Bulk przed treningiem to słaby pomysł. Zjedz wcześniej posiłek i wystarczy. Ok 2-3h. Bulk ew. po wysiłku a w domu pełnowartościowy posiłek.
[...] poza tą surówką do obiadu? Jeżeli tak to pisz o tym. Filet z kurczaka smażony na oliwie? Jeżeli tak, to kiepski pomysł - do smażenia lepsze są inne tłuszcze (olej kokosowy, smalec, masło klarowane, ew. olej rzepakowy), oliwy używaj na zimno - np. do sałatek. Dodatkowo to tego posiłku z filetem wypadałoby dorzucić jakieś węglowodany i zdrowe [...]
[...] A to czego używa się do produkcji jest czasami w hmmm.... nie najlepszym stanie. Mozna przecież dostać masło z prawdziwych orzechów Smażyć - masło klarowane, olej kokosowy, smalec. Takie tłuszcze które mają wysoką temperaturę dymienia. To co smażysz bardzo krótko - możesz i na zwykłym maśle albo oliwie. Ale podkreślam - króciutko. Olek kokosowy [...]
Masło klarowane do smażenia i pieczenia jest :) się nie pali. Smalec dużą temperaturę wytrzymuje z słoniny lubię natłuszczać teflon spróbuj ! Tłuszcze roślinne szybko utleniają się pod wpływem wysokiej temperatury. Zmieniony przez - wojo zmc w dniu 2013-01-03 13:25:58
Tłuszcze są ważne, doczytaj sobie o nich i próbuj włączyć tak, by Ci pasowały smakowo i do przygotowywania posiłków. Masło, smalec, olej kokosowy (bardzo dobry do smażenia), oliwa z oliwek dobrej jakości (niestety droga), olej lniany wysokolinolenowy (min.50% omega3 w składzie - ważne!), olej rzepakowy - najlepiej zimnotłoczony i bio , a do [...]
W "Co jedzą Ladies" czytam, że do smażenia masło klarowane, tłuszcz z gęsi, olej kokosowy. Nie ma nic o smalcu, a w dzienniczkach widzę smalec. Taki zwykły sklepowy można używać do smażenia?
[...] uczeni programem z lat 60,wiec skonczmy z tymi mitami.Odradzam wedliny jakie kolwiek,chyba ze komus zycie nie mile.Ryby,oliwy,orzech zrodla tuszczu w diecie.Co do smazenia to nie wazne na czym czy smalec,czy maslo,czy oliwa ,odradzam(tuszcze trans,rak i te inne klimaty).Proponuje zakupic maszyne do gotowania na parze,smacznie ,zdrowo i szybko